Přihlásit / Registrace
Oblíbené tenisky Vasky v šedé : Teny Grey nyní v předprodeji

Jak na Baťovu školu práce vzpomíná absolvent Jan Viktora?

V roce 1946 patřil pan Jan Viktora mezi 1 000 těch, kteří byli ze 4 000 účastníků vybráni jako studenti Baťovy školy práce. Už od založení v roce 1925 představovala revoluční řešení, kdy na studenty čekala nejprve 10hodinová směna a až následně výuka.

„Výrobou bot jsem strávil celkem 43 let. Moc dobře si pamatuji, když jsem si poprvé pro sebe vytvořil boty. Byly prošívané, celé pěkně rámové. Hrdě jsem je nosil dalších 15 let.“

Do Baťovy školy se přijímaly pouze děti s výborným prospěchem

Poté, co pan Jan Viktora dokončil základní školu, podal
si přihlášku do Baťovy školy práce. Přijímány byly pouze děti do 15 let s výborným prospěchem, které úspěšně prošly přijímacími zkouškami – ty byly jak písemné ke zjištění znalostí z matematiky, pozornosti a všeobecné inteligence, tak dovedností, kdy se zjišťovala síla rukou a rychlost reakcí. Pan Viktora doplňuje, že: „výhodou bylo, když dítě pocházelo z početné rodiny, protože bylo zvyklé pracovat a pomáhat ostatním, nebo z rodin z řemeslným zázemím. Tam se předpokládalo,
že doma již pracují a o řemesle něco vědí.“

Studenti byli zaměstnáni ve výrobě 10 hodin denně

Baťova škola práce propojovala vzdělávací, pracovní
i volnočasový život. Studenti byli zaměstnáni od časných ranních hodin ve výrobě a až po skončení práce se věnovali studiu českého a cizího jazyka, počtům a specializovaným technickým dovednostem. Z dnešního pohledu se to jeví jako dril, který si nedokážeme představit. Když jsme se na to ale ptali pana Viktory, dával do popředí to, jak byli naučeni poctivě vykonávat práci, což jim pomáhalo v kariérním postupu. Nemluvě o spolužácích, se kterými se setkává dodnes.

Baťova škola práce vychovávala i k finanční samostatnosti

Vzhledem k tomu, že pracovali, vydělávali si studenti na svou dobu zajímavé peníze (mnohdy i více než jejich rodiče). Příjmy a výdaje si museli zaznamenávat do takzvané ročenky, kterou kontrolovali vychovatelé. Před nimi nebylo lehké obhájit si sladkosti, dárky nebo cokoliv postradatelného. Úspory se pak musely ukládat do Baťovy spořitelny. Ačkoliv s nimi mohl podnik volně nakládat, úrok byl desetiprocentní, takže si studenti mohli našetřit do ukončení studia až několik tisíc korun. Jen pro představu – 5 000 Kč v roce 1954 má stejnou hodnotu jako 92 000 Kč v roce 2021.

Celý život v obuvnictví

Pan Jan Viktora byl v učení se svými spolužáky 3 roky a poté vyšli jako tovaryši. Někteří odešli na vysoké školy, většina ale zůstala pracovat v továrně. „Tím, že jsme byli učeni poctivě vykonávat práci, postupně jsme se dostávali na vyšší a vyšší místa v podniku. Mnoho z mých přátel za ty leta převzalo vysoké funkce ve vedení. Já tím, že už z minulosti jsem byl ovlivněný samotnou prodejnou, jsem byl poslaný po škole
do Ostravy. “ Výrobou bot strávil 43 let a fascinuje ho dodnes.

Spojili jsme síly s Klubem ABŠ

Klub Absolventů Baťovy školy práce vznikl 4. června 1933 v té době sdružoval pouze bývalé studenty této školy. Měl plnit především vzdělávací, sportovní a zábavou činnost. Změna nastala v roce 1992, kdy se změnily stanovy, a klub se stal otevřenou organizací. Vstoupit tak může kdokoliv, kdo souzní s baťovskými postoji a myšlenkami. Nejspíše vás tak nepřekvapí, že členem je i náš Václav Staněk.

Limitovaná edice oslavující 88. výročí ševců ze Zlína

Na počest 88. výročí Klubu ABŠ a ševců, kteří stáli u počátku tradice, jsme vymysleli limitovanou edici bot Hillside ABŠ. Propojuje se v ní náš osvědčený střih farmářek, logo klubu symbolizující stopu tradice a námořnická modrá, kterou má absolvent Jan Viktora spojenou s obuvnictvím. Unikátní model byl k dostání jen do 26. 9.

Aside background image

Nejprodávanější Vasky

NOVINKA
Teny Grey

Teny Grey

2 799 Kč
BAREFOOT
Barefoot Lerry Black

Barefoot Lerry Black

2 999 Kč
S KÓDEM FANDIMCESKU
SLEVA - 3OO KČ
Botas Classic Tricolor

Botas Classic Tricolor

2 999 Kč
Misty Vanilla

Misty Vanilla

1 999 Kč
S KÓDEM FANDIMCESKU
SLEVA - 3OO KČ
Botas Iconic Tricolor

Botas Iconic Tricolor

2 799 Kč
Nejžádanější
Teny White

Teny White

2 799 Kč
sdílet

Další příběhy

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Naše největší prodejna v centru Prahy se od 16. března do začátku září dočasně uzavře.

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Kouzelně prožité svátky tradičně předchází velký shon a vybrat báječný dárek může dát pěkně zabrat. Zvlášť pro muže, kteří často tvrdí, že nic nepotřebují. Nezoufejte! Vybrali jsme pro vás k Vánocům naše nejlepší Vasky pro muže. Tady jsou.

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

S Vánocemi na dosah ruky přichází i výzva najít ty nejlepší dárky pro své blízké. Ve Vaskách jsme se na to připravili a spěcháme vám na pomoc s pár tipy. Nevíte, co dát své drahé polovičce, mamince nebo babičce? Pojďme se na to podívat!

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Z brigádnice retail manažerkou za pouhé tři roky

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Naši snahu o záchranu legendární české firmy Botas jste možná zaznamenali. Abychom dali dohromady finance potřebné na odkoupení značky, spustili jsme výprodej pro Botas, který zlevnil vybrané Vasky až o 33 %.

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Boty, kožené doplňky, oblečení a teď už i hodinky? Ve Vaskách se pořád něco děje. Zmíněné hodinky jsou ale skutečnou specialitou, protože existuje jen jeden jediný kus.

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Malý náhled do zlínské výroby.

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky slaví sedm let a chystají hned několik novinek. Po úspěšném otevření dvou nových prodejen přibude na jaře další a nebudou chybět ani nové produkty. Nahlédněte do zákulisí příprav a zjistěte, co všechno je letos v plánu.

Můj účet

Zapomněli jste heslo?

Vytvořit účet

Pohodlně sledujte vaše objednávky na jednom místě a mějte k nim snadný přístup.

Už máte svůj účet? Přihlásit se