Přihlásit / Registrace
Duhové, bílé a černé Botas Classic – předprodejová sleva 500 Kč

Novohradské hory s cestovatelem Michalem Petrů

Objevte s námi tak trochu zapomenutý kraj Novohradských hor. Jednu z posledních ukázek české divočiny s nedotčenými lesy, rozlehlými loukami s kvítím, šumějícími potoky a rybníky, na kterých se zrcadlí okouzlující západy slunce. Průvodcem bude Michal Petrů (@losmichalos), který má oblast prochozenou křížem krážem.

„Chcete zažít panenskou přírodu, krásné výhledy a minimum turistů? Pak Novohradské hory mohou být přesně tím, co hledáte.“

Nehledejte turisticky značené trasy

Oblast mezi Benešovem nad Černou a Pohořím na Šumavě (jde pouze po název, ve skutečnosti na Šumavě není) nabízí nepřeberné množství cest. Michal doporučuje, abyste vyrazili kteroukoliv a vyrazili se kochat kouzly přírody. „Nehledejte turisticky značené cesty, není jich tu totiž mnoho a i ty ostatní cesty jsou například v aplikaci mapy.cz perfektně zakreslené,” dodává svůj tip Michal. Odměnou vám bude klid a příroda přesně taková, jakou ji chcete vidět.

Která místa v Novohradských horách nevynechat?

Michal vyráží na túry po jižních Čechách ze Soběslavi, svého domova ležícíhod u řeky Lužnice a na okraji přírodní rezervace Borkovická blata. I ty jsou pěkným cílem pro přibližně dvouhodinovou procházku (délka 5,5 km). Při toulkách naučnou stezkou se seznámíte s ojedinělou blatskou přírodou a dozvíte se něco o těžbě rašeliny. Stezka je pro pěší, ale cyklisté mohou využít lesní cestu, která je přiblíží k blatům a následně využít prkenné „chodníky”.

Přírodní krásy nejsou to jediné, co Blata nabízejí. Unikátní je i pohled zpátky do historie skrz lidovou architekturu , která je označována jako jihočeské selské baroko. Tu si můžete prohlédnout v obcích Borkovice, Mažice, Záluží, Klečaty, Komárov a dalších.

Tip na léto 2021: Na tvrzi Žumberk u Nových Hradů můžete navštívit novou expozici „Řemesla pod Novohradskými horami“. Exponáty, panely a informační kiosky vás seznámí s řemeslnými postupy, dovednostmi, nářadím a výrobky ševců, kameníků, tesařů, kolářů, truhlářů a koželuhů. Speciální pozornost je věnována sklářství – nejslavnějšímu řemeslu Novohradských hor. Expozici uvítají i rodiny s dětmi. Na místě bude možnost vstoupit do dílny a zahrát si na mistra koželuha nebo ševce.

Další inspiraci můžete čerpat například na oficiálních stránkách Třeboňska. Pokud máte sami jižní Čechy prochozené, budeme moc rádi, když s námi nasdílíte svůj tip. Přidejte fotku na Instagram nebo Facebook a označte ji hashtagem #vaskynacestach.

Když dojdou na cestách zásoby

Cestovatele Michala Petrů jsme se zeptali, kam zajít, když po výletě vyhládne. Ani na okamžik se nerozmýšlel.
„Pokud budete mít hlad, zastavte se třeba na pstruha v Leopoldově na sádkách – lepšího jste možná ještě neměli.“

Ve kterých Vaskách vyráží Michal na výlety?

Už čtvrtým rokem pevně utahuje tkaničky na kotníkových botách Highland Caramel. Pohorka do města a přírody vděčí za svou odolnost poctivému prošití a širokému vyššímu jazyku, který vás ochrání před ostružiním. Bez problému v nich zvládnete i horské túry, mají totiž podrážku, která vás podrží i na kluzkých kamenech. Každý cestovatel ví, že správně vybrané boty jsou základem všech pořádných dobrodružství. Pohorky Highland jsou rozhodně krokem po správné cestě.

Aside background image
sdílet

Další příběhy

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Naše největší prodejna v centru Prahy se od 16. března do začátku září dočasně uzavře.

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Kouzelně prožité svátky tradičně předchází velký shon a vybrat báječný dárek může dát pěkně zabrat. Zvlášť pro muže, kteří často tvrdí, že nic nepotřebují. Nezoufejte! Vybrali jsme pro vás k Vánocům naše nejlepší Vasky pro muže. Tady jsou.

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

S Vánocemi na dosah ruky přichází i výzva najít ty nejlepší dárky pro své blízké. Ve Vaskách jsme se na to připravili a spěcháme vám na pomoc s pár tipy. Nevíte, co dát své drahé polovičce, mamince nebo babičce? Pojďme se na to podívat!

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Z brigádnice retail manažerkou za pouhé tři roky

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Naši snahu o záchranu legendární české firmy Botas jste možná zaznamenali. Abychom dali dohromady finance potřebné na odkoupení značky, spustili jsme výprodej pro Botas, který zlevnil vybrané Vasky až o 33 %.

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Boty, kožené doplňky, oblečení a teď už i hodinky? Ve Vaskách se pořád něco děje. Zmíněné hodinky jsou ale skutečnou specialitou, protože existuje jen jeden jediný kus.

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Malý náhled do zlínské výroby.

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky slaví sedm let a chystají hned několik novinek. Po úspěšném otevření dvou nových prodejen přibude na jaře další a nebudou chybět ani nové produkty. Nahlédněte do zákulisí příprav a zjistěte, co všechno je letos v plánu.

Můj účet

Zapomněli jste heslo?

Vytvořit účet

Pohodlně sledujte vaše objednávky na jednom místě a mějte k nim snadný přístup.

Už máte svůj účet? Přihlásit se