Přihlásit / Registrace
Oblíbené tenisky Vasky v šedé : Teny Grey nyní v předprodeji

Objevování Kuksu s Adélou Marouškovou

Tak trochu na samotě, ve stínu nedalekých Krkonoš, leží Kuks, který mnozí nazývají perlou baroka. Průvodcem nám tentokrát bude Adéla Maroušková (@adelionka), která se s námi podělí i o tipy, které ve všech turistických průvodcích nenajdete.

"Do barokního areálu Kuks jsme se chtěli jet podívat už dlouho, především kvůli sochám Matyáše Brauna a nádherné bylinkové zahradě, která slouží pro potřeby jedné z nejstarších lékáren v České republice U Granátového jablka."

Místo, kde najdete všechny ctnosti i neřesti

Hospital Kuks je přesně tím místem, které si zaslouží, abyste si na něj vyčlenili čas a nepospíchali. Jeho duší jsou stále populární sochy od Matyáše Brauna, které tu potkáte na každém kroku a směle mohou konkurovat dílům, za kterými byste se vydávali daleko za hranice. Nejznámější jsou Ctnosti a Neřesti = 24 soch žen představující dobré i špatné vlastnosti, ať už je to Víra, Naděje, Láska a Trpělivost nebo Pýcha, Lakomství, Závist a Podvod. Kuks však nabízí mnohem víc.

Aside background image

Co stojí za to nevynechat v okolí Kuksu?

Součástí areálu je voňavá bylinková zahrada, ve které vedle tradičních bylin pěstují zahradníci na 144 záhonech také cizokrajné rostliny, které indiáni používali třeba jako anestetikum. Nechybí pelyněk, coca cola, líčidlo americké či oměj vlčí mor. Bylinky a regionální produkty si můžete koupit v bylinkářství v areálu.
V Kuksu můžete nahlédnout i do historie farmacie s expozicí „Kouzlo apatyky“ nebo „Z apatyky do fabriky“, kdy projdete vývojem výroby léčivých přípravků, prohlédnete si stroje, které léky vyráběly a můžete si vyzkoušet i roli lékárníka.

Pokud budete mít síly, jděte do Betléma. Přímo z parkoviště v obci Kuks vás tam dovede naučná stezka. Zlatým hřebem je tzv. Braunův Betlém se sochami vytesanými do skal a balvanů.

Tip od nás: Vzhledem k terénu doporučujeme vybavit se pevnou obuví. Na lesní i polní cesty se hodí například kožené polobotky Natur Black nebo klasika v podobě farmářek Farm Low Brown.

Aside background image

Když dojdou na cestách zásoby

Kolem Kuksu máte na výběr hned několik restaurací. Lidové ceny a dobrou českou kuchyni nabízí Šporkův Mlýn, moderní pojetí české gastronomie zase Restaurace Baroque. Na kávu se zastavte do Loricafe.

Ve kterých Vaskách vyráží Adéla na výlety?

Na obdivování soch vyrazila v kožených pantoflích Mary Black klasického střihu, který nikdy nezestárne. Na teplé slunečné dny jsou jako stvořené a jejich anatomická stélka vám zaručí pohodlí a správné držení těla.

Aside background image

Za fotografie děkujeme Janu Frýzlovi, Správě hospitálu Kuks a Tomáši Havrdovi.

sdílet

Další příběhy

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Naše největší prodejna v centru Prahy se od 16. března do začátku září dočasně uzavře.

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Kouzelně prožité svátky tradičně předchází velký shon a vybrat báječný dárek může dát pěkně zabrat. Zvlášť pro muže, kteří často tvrdí, že nic nepotřebují. Nezoufejte! Vybrali jsme pro vás k Vánocům naše nejlepší Vasky pro muže. Tady jsou.

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

S Vánocemi na dosah ruky přichází i výzva najít ty nejlepší dárky pro své blízké. Ve Vaskách jsme se na to připravili a spěcháme vám na pomoc s pár tipy. Nevíte, co dát své drahé polovičce, mamince nebo babičce? Pojďme se na to podívat!

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Z brigádnice retail manažerkou za pouhé tři roky

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Naši snahu o záchranu legendární české firmy Botas jste možná zaznamenali. Abychom dali dohromady finance potřebné na odkoupení značky, spustili jsme výprodej pro Botas, který zlevnil vybrané Vasky až o 33 %.

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Boty, kožené doplňky, oblečení a teď už i hodinky? Ve Vaskách se pořád něco děje. Zmíněné hodinky jsou ale skutečnou specialitou, protože existuje jen jeden jediný kus.

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Malý náhled do zlínské výroby.

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky slaví sedm let a chystají hned několik novinek. Po úspěšném otevření dvou nových prodejen přibude na jaře další a nebudou chybět ani nové produkty. Nahlédněte do zákulisí příprav a zjistěte, co všechno je letos v plánu.

Můj účet

Zapomněli jste heslo?

Vytvořit účet

Pohodlně sledujte vaše objednávky na jednom místě a mějte k nim snadný přístup.

Už máte svůj účet? Přihlásit se