Přihlásit / Registrace
Novinka: elegantní baleríny Misty nově v bílé

Jak začít s barefootovou obuví?

Říká se, že kdo se jednou začne obouvat do barefoot obuvi, už nechce jinak. A něco na tom bude. Speciální obuv s tenkou podrážkou a charakteristickým střihem, který umožňuje volný pohyb prstů, vám pomůže navrátit přirozený styl chůze i zdravý postoj. Než se však vaše nohy, které strávily celý život v běžné obuvi, naučí zapojovat ty správné svaly a využít plný potenciál chodidla, je dobré jim přechod na barefoot trochu usnadnit.

Než poprvé vyrazíte

Můžete do toho samozřejmě skočit rovnýma nohama, zkrátka jen nazout boty a jít. Přechod ale bude plynulejší, když svá chodidla na velkou změnu nejprve trochu připravíte. Procházejte se bosí doma i na různorodém povrchu jako jsou kamínky, tráva nebo písek. Zkuste chodidla stimulovat i občasným promasírováním rukou nebo masážním míčkem. Klidně je i trochu procvičte. Kdy jste naposled vyzkoušeli třeba sed na patách nebo stoupání na špičky?

Aside background image

Trpělivost je klíčem k úspěchu

Nečekejte zázraky na počkání. Chodidla, která jsou zvyklá na léta chůze v běžných botách, se budou v barefoot obuvi chvíli probouzet. Zapojovat se budou jiné svaly, než jste byli zvyklí, což s sebou může nést jisté nepohodlí, proto je lepší na to jít postupně. Začínejte s krátkými půlhodinovými vycházkami a postupně přidávejte čas. Delší výšlap „naboso“ si nechte až na dobu, kdy budou vaše nohy na nový styl chůze zvyklé. Stejně tak počkejte i s během.

Aside background image

Vnímejte svou chůzi

Udělejte si z procházky takové malé cvičení pozornosti. Všímejte si toho, jak se v botách bez silné podrážky proměnil váš krok, která část chodidla se dotýká země jako první i způsobu, jakým se zapojují prsty a klenba. Zatímco běžná obuv vede k došlapu na patu, protože dopad tlumí měkká vrstva, ve Vaskách Terry si “bosou” chůzí opět osvojíte nášlap přes špičku.

Aside background image

Vyberte správný povrch

Chůze po asfaltu či dlažbě není pro vaše nohy ideální, je tedy lepší se k ní propracovat postupně. Abyste svůj nový barefoot pár otestovali v těch správných podmínkách a využili jeho plný potenciál, vyrazte na výlet do přírody. Vyzkoušejte, jaký je to pocit, když se projdete po lesní pěšince, zelené louce nebo štěrku. Chodidlu tak nabídnete úplně jiné podněty, než na které je zvyklé, a užijete si o něco bližší kontakt se zemí.

Aside background image

Chcete s bosou chůzí začít v kvalitních botách od zlínských ševců? Barefoot Vasky Terry jsou k dostání jak kožené, tak i ve veganské verzi.

sdílet

Další příběhy

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Budeme rekonstruovat prodejnu Na Příkopě

Naše největší prodejna v centru Prahy se od 16. března do začátku září dočasně uzavře.

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Vánoční tipy na nejlepší Vasky pro muže

Kouzelně prožité svátky tradičně předchází velký shon a vybrat báječný dárek může dát pěkně zabrat. Zvlášť pro muže, kteří často tvrdí, že nic nepotřebují. Nezoufejte! Vybrali jsme pro vás k Vánocům naše nejlepší Vasky pro muže. Tady jsou.

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

Vánoční rádce: 6 tipů na dárky pro ženy

S Vánocemi na dosah ruky přichází i výzva najít ty nejlepší dárky pro své blízké. Ve Vaskách jsme se na to připravili a spěcháme vám na pomoc s pár tipy. Nevíte, co dát své drahé polovičce, mamince nebo babičce? Pojďme se na to podívat!

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Adéla Mikulicová a její cesta ve Vaskách

Z brigádnice retail manažerkou za pouhé tři roky

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Výprodej pro Botas a 8 000 prodaných párů

Naši snahu o záchranu legendární české firmy Botas jste možná zaznamenali. Abychom dali dohromady finance potřebné na odkoupení značky, spustili jsme výprodej pro Botas, který zlevnil vybrané Vasky až o 33 %.

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Unikátní hodinky, které pomůžou dobré věci

Boty, kožené doplňky, oblečení a teď už i hodinky? Ve Vaskách se pořád něco děje. Zmíněné hodinky jsou ale skutečnou specialitou, protože existuje jen jeden jediný kus.

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Vydejte se s námi do zlínské výroby

Malý náhled do zlínské výroby.

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky otevřou další prodejnu a představí nové kolekce bot

Vasky slaví sedm let a chystají hned několik novinek. Po úspěšném otevření dvou nových prodejen přibude na jaře další a nebudou chybět ani nové produkty. Nahlédněte do zákulisí příprav a zjistěte, co všechno je letos v plánu.

Můj účet

Zapomněli jste heslo?

Vytvořit účet

Pohodlně sledujte vaše objednávky na jednom místě a mějte k nim snadný přístup.

Už máte svůj účet? Přihlásit se